Czad (tlenek węgla) jest gazem
silnie trującym, bezbarwnym i bezwonnym, nieco lżejszym od powietrza, co powoduje, że łatwo
się z nim miesza i w nim rozprzestrzenia. Powstaje w wyniku niezupełnego spalania wszelkich
paliw – gazu, paliw płynnych i stałych – spowodowanego brakiem odpowiedniej ilości tlenu,
niezbędnej do zupełnego spalania. Może to wynikać z braku dopływu świeżego (zewnętrznego) powietrza
do urządzenia, w którym następuje spalanie albo z powodu zanieczyszczenia, zużycia lub
złej regulacji palnika gazowego, a także przedwczesnego zamknięcia paleniska pieca lub kuchni. Jest
to szczególnie groźne w mieszkaniach, w których okna są szczelnie zamknięte lub uszczelnione na
zimę. Czad powstaje także często w czasie pożaru. Niebezpieczeństwo zaczadzenia wynika z faktu, że
tlenek węgla jest gazem niewyczuwalnym zmysłami człowieka. W układzie oddechowym człowieka
tlenek węgla wiąże się z hemoglobiną krwinek 250 razy szybciej niż tlen, blokując dopływ tlenu do
organizmu. Stwarza to poważne zagrożenie dla zdrowia i życia człowieka. Następstwem ostrego
zatrucia może być nieodwracalne uszkodzenie ośrodkowego układu nerwowego, niewydolność wieńcowa
i zawał albo nawet natychmiastowa śmierć.
Co zrobić, aby uniknąć
zaczadzenia?
Podstawową przyczyną zatruć są
zamknięte, szczelne okna. Powoduje to powstawanie tlenku węgla w procesie niezupełnego spalania
paliwa i utrudnia odpływ spalin. Tyle spalin wypłynie przez komin ile świeżego powietrza napłynie do
pomieszczenia z zewnątrz. Zatem przede wszystkim należy zapewnić możliwość stałego dopływu
świeżego powietrza do paleniska (pieca gazowego, kuchenki gazowej, kuchni węglowej lub pieca) oraz
swobodny odpływ spalin.
Należy więc:
- uchylić okno w mieszkaniu gdy
korzysta się z jakiegokolwiek źródła ognia,
- nie zasłaniać kratek
wentylacyjnych i otworów nawiewnych,
- zadbać o drożność przewodów
spalinowych i wentylacyjnych,
- przeprowadzać kontrole
techniczne, w tym sprawdzanie szczelności przewodów kominowych, ich systematyczne czyszczenie oraz
sprawdzanie występowania dostatecznego ciągu powietrza, - co najmniej raz w roku zlecić
profesjonalnej firmie kominiarskiej kontrolę przewodów kominowych: dymowych, spalinowych i
wentylacyjnych,
- użytkować sprawne techniczne
urządzenia, w których odbywa się proces spalania, zgodnie z instrukcją producenta:
kontrolować stan techniczny urządzeń grzewczych,
- w przypadku wymiany okien na
nowe, sprawdzić poprawność działania wentylacji, ponieważ nowe okna są najczęściej o wiele
bardziej szczelne w stosunku do wcześniej stosowanych w budynku i mogą pogarszać wentylację,
- systematycznie sprawdzać ciąg
powietrza, np. poprzez przykładanie kartki papieru do otworu, bądź kratki wentylacyjnej; jeśli nic
nie zakłóca wentylacji, kartka powinna przywrzeć do wyżej wspomnianego otworu lub kratki,
- często wietrzyć pomieszczenie,
w których odbywa się proces spalania (kuchnie, łazienki wyposażone w termy gazowe), a najlepiej
zapewnić, nawet niewielkie, rozszczelnienie okien.
- nie bagatelizować objawów
duszności, bólów i zawrotów głowy, nudności, wymiotów, oszołomienia, osłabienia, przyspieszenia
czynności serca i oddychania, gdyż mogą być sygnałem, że ulegamy zatruciu czadem; w takiej
sytuacji należy natychmiast przewietrzyć pomieszczenie, w którym się znajdujemy i zasięgnąć porady
lekarskiej.
W trosce o własne bezpieczeństwo,
warto rozważyć zamontowanie w domu czujek dymu i gazu. Koszt zamontowania takich czujek jest
niewspółmiernie niski do korzyści, jakie daje zastosowanie tego typu urządzeń. Dla własnego
bezpieczeństwa zamontuj czujnik wykrywający tlenek węgla w pomieszczeniach, w których masz
urządzenia grzewcze (nie dotyczy urządzeń grzewczych elektrycznych).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz