Czujka na straży Twojego bezpieczeństwa– to hasło corocznej kampanii straży pożarnej. Niestety w sezonie grzewczym nasilają się przypadki zatrucia szkodliwym dla zdrowia i życia tlenkiem węgla. Według danych Państwowej Straży Pożarnej co roku z powodu zatrucia tlenkiem węgla umierają dziesiątki osób. Czad – tlenek węgla (CO) – jest bardzo toksycznym gazem, ale ponieważ jest bezbarwny, bezwonny i nie drażniący, ludzkie zmysły nie mogą go wykryć. Wadliwe urządzenia grzewcze lub niewłaściwa eksploatacja, a także niewydajne kominy i kanały wentylacyjne mogą zwiększać ryzyko zatrucia. Czad również został uwolniony w ogniu. Najczęstsze objawy to ból głowy lub zawroty głowy, osłabienie i wymioty, ale należy wiedzieć, że w ciągu kilku minut bardzo wysokie stężenie tlenku węgla może spowodować utratę przytomności i ciężkie, a nawet śmiertelne zatrucie.
Warto wiedzieć, jak uchronić się przed tlenkiem węgla:
- Przeprowadzać przeglądy techniczne, w tym sprawdzanie szczelności przewodu kominowego oraz regularne czyszczenie;
- Na bieżąco sprawdzaj stan wentylacji kratki wentylacyjnej, nie przyklejaj jej ani nie zakrywaj;
- Upewnij się, że używane kuchenki, naczynia do gotowania lub termostaty gazowe są w normalnym stanie technicznym, używaj ich zgodnie z instrukcjami producenta;
- W przypadku nowych okien (bardziej szczelnych) sprawdź wentylację w pomieszczeniu;
- Często wietrz pomieszczenie, w którym zachodzi proces spalania (kuchnia, łazienka z termostatem gazowym) i najlepiej zadbaj o to, aby nawet małe okna były otwarte;
- Zainstaluj czujnik alarmowy do wykrywania tlenku węgla;
- Jeśli zauważysz objawy, takie jak trudności w oddychaniu, bóle i zawroty głowy, nudności itp., które mogą być skutkiem zatrucia tlenkiem węgla, należy przewietrzyć pomieszczenie i natychmiast zasięgnąć pomocy medycznej.
Ciekawe spostrzeżenia
OdpowiedzUsuńprzydatny wpis!
OdpowiedzUsuńTen wpis jest bardzo ciekawy
OdpowiedzUsuńFascynujący wpis. Podoba mi się
OdpowiedzUsuńCiekawy wpis
OdpowiedzUsuńpomocny wpis
OdpowiedzUsuń